Три тима от елита с дублиращи отбори във Втора лига

Начало » Три тима от елита с дублиращи отбори във Втора лига

Футболен мачОт години насам футболните анализатори и специалисти у нас са единодушни, че един от големите проблеми на родния футбол е неефективната работа на школите и слабите кадри, които излизат оттам.

Причините за това са не една и две, но твърде често наблюдаваме трудностите на младите играчи при прехода от юношески към мъжки футбол. Навярно в тези години не рядко се „къса нишката“, на футболен жаргон. Сега обаче изглежда, че клубовете от българския елит правят стъпки за отстраняване на този проблем. Това може да се случи след създаването на дублиращи отбори, три от които директно ще играят във Втора Лига – тези на Лудогорец, Ботев Пловдив и ЦСКА 1948. Вие също може да дадете прогнозите си за това как тези тимове ще се представят, като може да получите и подробно описание на Winbet бонусите в приложения линк.

В средите на юношеския футбол често се твърди у нас, че до около 16-17-годишната си възраст родните играчи всъщност не изостават особено от връстниците си на Запад. Това може да бъде подкрепено и от резултатите на младежките ни гарнитури в международни квалификации и състезания. Проблемите обаче настават в последствие, като не само специалистите, но и самите състезатели подчертават, че на твърде късна възраст започват да играят мъжки футбол, продължавайки да се състезават при юношите до твърде напреднала възраст. Много години родните футболни органи се лутаха, не успявайки да намерят правилното решение. Сега обаче изглежда, че то най-накрая ще се приложи – въвеждането на  дублиращи тимове.

Целта на тези тимове е пределно ясна – възможност за обиграване на млади играчи, които все още не са съвсем готови за елитното ниво в България, но пък имат нужда от мачове при мъжете, за да се развият. В това отношение Лудогорец, Ботев Пловдив и ЦСКА 1948 се очаква да берат плодовете на успехите си съвсем скоро, тъй като именно това са трите тима, които първи интегрират свои резервни тимове във Втора лига. При „орлите“ това е практика от години насам и се вижда, че резултатите лека-полека започват да идват. Въпреки че конкуренцията в първия тим на разградчани е твърде сериозна, за да очакваме невръстни юноши да са близо до място там, то е възможно клубът да си получи чудесна възвръщаемост, ако започне да продава своите кадри или в чужбина, или поне в други български клубове.

В Ботев Пловдив мисленето ще е подобно, тъй като „канарчетата“ са сред тимовете, които от години насам успяват да интегрират свои юноши в първия тим. След време тези играчи стават и важни титуляри, които може да бъдат и продадени. С въвеждането на дублиращ отбор този процес ще може да се забърза и да стане още по-константен. Същото важи и за ЦСКА 1948, който залага на модел, изграден изцяло около млади български играчи, така че представянията на първия отбор на „червените“ може пряко да се повлияят именно от игровото време, което ще бъде осигурено в дубъла.

Тези тимове, разбира се, няма как да се качат в елитната група, поради ограниченията на правилника, затова и напрежението ще е нулево върху младоците. От тях ще се очакват представяния, които евентуално да им спечелят място в мъжкия отбор на техния клуб.